بازداشت دو شهرک‌نشین اسرائیلی دیگر به اتهام جاسوسی برای ایران + عکس پاسخ حماس به ادعا‌های اسکای نیوز درباره تعیین شروط برای آتش بس روایت سفیر ایران در عربستان از رایزنی‌های تهران و ریاض در ۲ هفته اخیر گروسی: ایران می‌تواند ظرف چند ماه تولید اورانیوم غنی‌شده را آغاز کند وزیر خارجه فرانسه: برای به رسمیت شناختن کشور فلسطین مصمم هستیم واکنش هند به بیانیه ارتش پاکستان درباره حمله انتحاری مرگبار وزیرستان جزئیات گفت‌وگوی تلفنی سرلشکر موسوی با وزیر دفاع عربستان حمایت تمام قد ترامپ از نتانیاهو با به رخ کشیدن کمک‌های مالی آمریکا وزارت امور خارجه: مردم ایران تهدید را به انسجام تبدیل کردند گروسی: از محل نگهداری اورانیوم غنی‌شده ایران اطلاعی ندارم نامه آمریکا به شورای امنیت در پی حملات تجاوزکارانه به ایران ترامپ: احتمالا هفته آینده در غزه آتش‌بس شود نامه ایران به سازمان ملل و شورای امنیت در پی گزافه‌گویی ترامپ و اسرائیلی‌ها سنای آمریکا قطعنامه ضد ترامپ را رد کرد پاسخ عراقچی به تهدید‌های وقیحانه ترامپ علیه رهبر انقلاب

گروسی: ایران می‌تواند ظرف چند ماه تولید اورانیوم غنی‌شده را آغاز کند

مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی اظهار کرد بخشی از تاسیسات هسته‌ای ایران در فردو، نطنز و اصفهان در حملات متجاوزانه ایالات متحده از بین رفته در حالی که بخشی از برنامه هسته‌ای ایران همچنان باقی است و این حملات ظرفیت هسته‌ای ایران را به عقب برده‌اند.
تاریخ انتشار: ۱۰:۴۴ - ۰۸ تير ۱۴۰۴ - 2025 June 29
کد خبر: ۲۸۲۰۷۱

به گزارش راهبرد معاصر؛ «رافائل گروسی»، مدیر کل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در مصاحبه‌ای با یک رسانه آمریکایی با تصریح به اینکه برنامه هسته‌ای ایران به رغم حملات آمریکا به تاسیسات فردو، نطنز و اصفهان همچنان پابرجاست گفت: «در خصوص میزان خسارت وارد شده به این تاسیسات شما می‌توانید گمانه‌زنی کنید و البته ایرانی‌ها به آنجا رفته و با بررسی آوار‌ها میزان دقیق خسارت را درخواهند یافت، اما سوال مهم این است که گام‌های بعدی چه خواهند بود؟»

گروسی در گفت‌و‌گو با مارگارت برنان، مجری برنامه «رو در رو با ملت»‌شبکه سی‌بی‌اس نیوز گفت: «آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در آینده باید به آنجا برگردد. البته وظیفه این نیست که خسارت‌ها را ارزیابی کنیم بلکه وظیفه ما این است که از فعالیت‌هایی که در آنجا رخ می‌دهند اطلاع پیدا کنیم و آنچه که بسیار بسیار مهم است این است که اگر آنها همچنان فعالیت‌های خود را ادامه می‌دهند به موادی که دارند در آنجا تولید می‌کنند دسترسی پیدا کنیم. این اتفاق منوط به برگزاری مذاکرات که ممکن است شروع شود یا نشود بوده و همانطور که می‌بینید همه چیز به هم متصل است. من فکر می‌کنم ما تصویری از یک برنامه هسته‌ای که طبق گفته دکتر عراقچی، وزیر امور خارجه ایران، آسیب جدی دیده داریم و حالا چیزی که لازم است روی آن متمرکز شویم گام‌های بعدی است.»

گروسی در ادامه این مصاحبه در پاسخ به سوال مجری برنامه درباره در ارتباط بودن او با «استیو ویتکاف»، فرستاده ویژه دولت ایالات متحده و اینکه آژانس بین‌المللی انرژی اتمی آیا در مذاکرات دیپلماتیک با ایران ایفای نقش خواهد کرد یا خیر گفت: «ما در مقطعی باید دخیل شویم و من از تلاش‌های او با تمام وجود حمایت می‌کنم و چنانچه تلاش‌های او به موفقیت برسند یک توافق و یک تفاهم در خصوص آن‌چه که ایران ادامه خواهد داد وجود خواهد داشت و احتمالا به روی برخی محدودیت‌ها توافق خواهد شد. در این میان طرفی که می‌تواند راستی آزمایی انجام دهد آژانس بین‌المللی انرژی اتمی است به همین دلیل ما با او در ارتباط مداوم هستیم. اکنون آنها باید ارتباط مجدد برقرار کنند و تصور کنید که چنین چیزی بعد از رویداد‌های تکان دهنده آسان نیست.»

مدیر کل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی ادامه داد: «شاید دیده باشید که من چند روز پیش بلافاصله بعد از آنکه آتش‌بس اجرایی تلقی شد نامه‌ای را برای عراقچی، وزیر امور خارجه ایران نوشته و به او گفتم شاید ما باید نشسته و روند ارتباط مجدد و ترتیبات مربوط به رفت و آمد بازرسان را به صورت تدریجی تحلیل کنیم. آن سطحی که در آن آژانس بین‌المللی انرژی اتمی دخیل نیست گفت‌گوی مستقیم است. توافق به چه شکل خواهد بود؟ ما در ارتباط خواهیم بود تا اطمینان حاصل کنیم که توافق پابرجا بوده و قابل راستی‌آزمایی است.»

گروسی در پاسخ به سوالی درباره تبعات قانون تصویب شده اخیر در تهران که طبق آن همکاری‌ها با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به حالت تعلیق در می‌آید، صحبت‌های وزیر خارجه ایران درباره اینکه قصدی برای اجازه دادن به ورود شخص او ندارد و اینکه آیا این اتفاق باعث انسداد کامل دسترسی همه بازرسان آژانس به تاسیسات هسته‌ای ایران می‌شود، گفت: «مطمئنا من امیدوارم که چنین اتفاقی نیفتد. فکر می‌کنم وزیر امور خارجه ایران گفته که آنها در حالی بررسی این قانون بوده و ببینند که چطور این قانون بر فعالیت‌های ما تاثیر خواهد گذاشت. فکر می‌کنم زمان آن رسیده و مهم است که ما پشت میز نشسته و این مورد را بررسی کنیم. ایران همچنان مثل بیش از ۱۹۰ کشور دیگر جهان عضو معاهده ان. پی. تی بوده و فکر می‌کنم هیچ کس آن را زیر سوال نبرده و امیدوارم زیر سوال نبرد. این به این معنی است که آنها باید همچنان با آژانس همکاری کنند. بنا بر این ما این قانونی که در مجلس ایران تصویب شده را بررسی کرده‌ایم و می‌بینیم که آنها دارند درباره همکاری بر مبنای امنیت و ایمنی تاسیساتشان صحبت می‌کنند. فکر می‌کنم چنین چیزی مغایرتی با بازرسی‌هایی که باید انجام شوند ندارد. البته من به عنوان رافائل گروسی و شما به عنوان مارگارت برنان قرار نیست مساله را حل‌وفصل کنیم. فکر می‌کنم من باید با مقامات ایران نشست برگزار کرده و این موضوع را بررسی کنم، چون فکر می‌کنم بعد از حملات نظامی باید در نهایت یک راه‌حل پایدار طولانی مدت وجود داشته باشد و چنین راه حلی نیز تنها می‌تواند دیپلماتیک باشد.»

این در حالی است که رافائل گروسی اظهار کرد ایران احتمالاً می‌تواند «ظرف چند ماه» تولید اورانیوم غنی‌شده را علیرغم اینکه تأسیسات هسته‌ای در اثر حملات آسیب دیده‌اند، آغاز کند.

گروسی گفت: «آن‌ها می‌توانند، به نظر من، در عرض چند ماه یا کمتر از آن، چند آبشار سانتریفیوژ داشته باشند که بچرخند و اورانیوم غنی‌شده تولید کنند. آنها توانایی‌های صنعتی و فناوری لازم برای انجام این کار را دارند.»

مدیرکل آژانس در گفت‌و‌گو با برنامه «رو در رو با ملت» شبکه خبری سی‌بی‌اس هم‌چنین در پاسخ به این پرسش که آیا ایران توانسته است بخشی یا تمام ذخایر تخمینی ۴۰۸.۶ کیلوگرمی (۹۰۰ پوندی) اورانیوم غنی‌شده خود را از حملات حفظ کند، اذعان کرد: ما نمی‌دانیم این مواد کجا می‌توانند باشند؛ بنابراین مقداری ممکن است در حمله نابود شده باشد، اما مقداری هم ممکن است جابجا شده باشد؛ بنابراین باید در مقطعی توضیحی ارائه شود.

گروسی گفته است: ما باید در موقعیتی باشیم که مشخص کنیم، تأیید کنیم چه چیزی آنجاست، کجاست و چه اتفاقی افتاده است. / ایسنا

مطالب مرتبط
ارسال نظر
آخرین اخبار